Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

To Galaxy Note II, or not to Galaxy Note II? Ιδού η απορία.

Την Τετάρτη 29/8/2012 η Samsung έκανε ένα mini πανηγυράκι στο Βερολίνο εν ονόματι "Samsung Mobile Unpacked" και το μετέδωσε live μέσω της σελίδας της στο Facebook. Απο πού να πρωτοξεκινήσω;


Live ορχήστρα κάτω δεξιά της σκηνής έδωσε την αρμόζουσα ατμόσφαιρα στην περίσταση. Μέχρι και μάγους επιστράτευσαν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Κατά τη γνώμη μου, οι 3 ULTRA-SUPER-DUPER-OMFG HUGE οθόνες ήταν υπέρ αρκετές. Ας πάμε στο ψητό όμως.

Το πρώτο προϊόν που ανακοίνωσαν ήταν ο διάδοχος του Galaxy Note, με όνομα Galaxy Note II (no surprises there). Ας δούμε όμως τι καινούριο φέρνει στο τραπέζι.

Το Galaxy Note ΙΙ, έρχεται με την τελευταία έκδοση του Andoid 4.1.1 Jelly Bean εγκατεστημένη. Είναι το 1ο ταμπλετόφωνο/smartphone που έρχεται με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού απο μαμά. Το Galaxy Νοτε αντίστοιχα ξεκινώντας απο 2.3.4 Gingerbread έκδοση έχει φτάσει να είναι στην 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Επίσημα, μόνο τα Samsung Galaxy Nexus, Samsung Nexus S, και το Galaxy Note II έχουν την τελευταία έκδοση του Android εγκατεστημένη. Η τελευταία σειρά One της HTC θα αναβαθμιστεί και αυτή στην έκδοση 4.1.1 από έκδοση 4.0.4 που φοράει τώρα κάποια στιγμή στο (άμεσο;) μέλλον. Η Samsung ανακοίνωσε στο Twitter της ότι τα Galaxy S III, Galaxy Note, Galaxy Note 10.1, θα αναβαθμιστούν σε Android 4.1.1 σύντομα, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους κάτοχους Galaxy S II να αναρωτιούνται αν και πότε θα πάρουν την αναβάθμιση. Πάντως, αν το Galaxy Note μπορεί να σηκώσει Jelly Bean, 100% μπορεί και το Galaxy S II, μιας και το 1ο είναι μια μεγέθυνση του 2ου με παρόμοιο hardware.



Τεχνικά χαρακτηριστικά Samsung Galaxy Note II:

Οθόνη: 5.5" ιντσών ανάλυσης 1280x720 pixel.  (267 ppi), 1024 επίπεδα πίεσης με το ενσωματωμένο πενάκι
CPU: Τετραπύρινος Samsung Exynos 4412 Cortex-A9 χρονισμένος στα 1,6 Ghz.
Μνήμη RAM: 2GB Dual Channel
Kάρτα Γραφικών: ARM Mali-400 MP4 (Quad-Core)
Ενσωτερικός χώρος αποθήκευσης: 16/32/64 GB
Micro SD: Ναι, έως 64GB
ΝFC: Ναι
USB: Ναι, USB 2.0 Host
Πίσω κάμερα: 8MP με δυνατότητα λήψης Full HD 1080p βίντεο, αυτόματη εστίαση, BSI
Μπροστά κάμερα: 1.9MP BSI
Flash: Ναι
Μπαταρία: 3100mAh.
Διαστάσεις: 80.5×151.1×9.4 χιλιοστά.
GPS: Υποστήριξη A-GPS, Glonass δορυφόρων
Bluetooth: Ναι, v 4.0 (Apt-X Codec support)
WiFi 802.11 a/b/g/n (2.4 & 5 GHz), Wi-Fi HT40, Wi-Fi Direct.
Υποστήριξη MHL: Ναι
Βάρος: 180 γρ.
Video Codecs: MPEG4, H.263, H.264, VC-1, DivX, WMV7, WMV8, WMV9, VP8,
Format: 3GP(MP4), WMV(ASF), AVI, FLV, MKV, WebM
Audio Codec: MP3, OGG, WMA, AAC, ACC+, eAAC+, AMR(NB,WB), MIDI, WAV,
AC-3, Flac, Music Player with SoundAlive
Sensors: Accelerometer, RGB Light, Digital Compass, Proximity, Gyro, Barometer

(Πιο αναλυτικά specs δε γίνεται, πεθαίνεις!)

Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Galaxy Note ΙΙ είναι το πιο δυνατό smartphone που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη στην Ευρώπη και τον Νοέμβρη στην Ελλάδα.

To ταμπλετόφωνο δεν απευθύνεται σε όλους. Κακά τα ψέμματα, η συσκευή είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια, είναι το μεγαλύτερο κινητό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Τη συσκευή δε μπορεί να την χειριστεί κάποιος εύκολα με το ένα χέρι. Ως κάτοχος του 1ου Galaxy Note, έχω λάβει και θετικά και αρνητικά σχόλια για το μέγεθος της συσκευής. Όπως και νά 'χει, τραβάει τα βλέμματα. Σίγουρα θέλει μεγάλες τσέπες μια τέτοια συσκευή και όσον αφορά το χρηματικό μέρος, (με το 1ο Galaxy note να είχε κόστος 700 ευρώ το οποίο έχει πέσει σήμερα στα 600, ενώ το Galaxy Note II αναμένεται να κοστίζει και αυτό στα 700 ευρώ στην έκδοση των 16GB, αν όχι παραπάνω) και όσον αφορά το μέγεθος.

Αξίζει να το αγοράσεις όμως;
Αν δεν το κρατήσεις στα χέρια σου, δε θα μάθεις ποτέ. Ή θα το αγαπήσεις απ' την πρώτη στιγμή, ή δε θα σε βολέψει το μέγεθος του. Στην περίπτωση μου, το Galaxy Note με κέρδισε απ' την πρώτη στιγμή που το έβγαλα από το κουτί του. Όσοι το έχουν αγοράσει, δε μπορούν να πάνε σε συσκευή κάτω των 5 ιντσών ποτέ ξανά. Είναι σαν ένα μικρό netbook και το πενάκι σου λύνει τα χέρια. Πάνε οι εποχές που χρειαζόσουν στυλό και χαρτί για να σημειώσεις κάτι την ώρα που ήσουν στο δρόμο. Η οθόνη του είναι μια απόλαυση με μεγάλες γωνίες θέασης. Το browsing είναι ομαλό και πλήρες με υποστήριξη flash player και τα βίντεο φαίνονται πεντακάθαρα. Το μαύρο είναι μαύρο, όχι σκούρο γκρι. Στο Galaxy Note II, άλλαξαν λίγο και την τεχνολογία της οθόνης του. Από pentile matrix, κάναν κάτι ενδιάμεσο σε RGB και pentile. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δύσκολα θα ξεχωρίσεις τα pixel, εκτός και αν το κοιτάς με μικροσκόπιο.


Και επειδή είναι android, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς ποτέ. Ένα παράπονο έχω: ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΦΡΑΠΕ.

Ναι ΟΚ, το CPU/GPU ειναι λίγο last year, αλλά παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι το πιο δυνατό κινητό που θα κυκλοφορήσει. Ναι, μείωσαν την ανάλυση της οθόνης σε 1280x720 σχέση με το 1o Νote που έχει 1280x800 αλλά αυτό σημαίνει περισσότερη συμβατότητα με τις υπάρχουσες εφαρμογές στο Google Play.

Άλλοι λόγοι που ίσως σε κάνουν να δυστάσεις να το αγοράσεις;
Ναι. 2 για την ακρίβεια. Windows Phone 8 και το καινούριο iPhone της Apple. Και τα 2 έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ενημερώνονται απο την Microsoft και την Apple αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει οτι δε χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν και πότε θα πάρεις το update απο την Samsung όταν κυκλοφορήσει η επόμενη έκδοση του Android για την χώρα σου. Αν θες να έχεις την τελευταία έκδοση android για τουλάχιστον 2 χρόνια, θα πας να πάρεις μια Nexus συσκευή. Καμία Nexus συσκευή όμως προς το παρόν δεν έχει όλες τις λειτουργίες, την οθόνη και το πενάκι που έχει το Galaxy Note I/II.

Αυτό που προτείνω είναι να περιμένετε να ανακοινωθούν μερικές Windows Phone 8 συσκευές, το επόμενο iPhone και μετά να αποφασίσετε στο τι σας αρέσει. Ένα είναι το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε: Περιμένετε να βγούν τα reviews πριν αγοράσετε την συσκευή που θέλετε για να αποφύγετε τυχόν εργοστασιακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου